PÆONER

 

PÆONER

Vores aktuelle udvalg af pæoner samt priser kan ses herunder. Øverst træpæoner og buskpæoner. Dernæst staudepæoner. Nederst beskrivelse af kategorierne samt pasningsvejledning.

TRÆPÆONER

BUSKPÆONER/ITOHHYBRIDER

STAUDEPÆONER

  • Pæoner er nogen af de smukkeste planter i vores have. Der findes flere tusinde forskellige sorter.

De pæoner, vi har til salg, kan inddeles i følgende grupper

  • silkepæon/lactiflora (staudepæon)
  • buskpæon/itohhybrid (staudepæon x træpæon)
  • pæonhybrid (staudepæon)
  • træpæon

Lactiflora: De kaldes på dansk silkepæoner, og f. eks. de klassiske Sarah Bernhardt og Duchesse de Nemours hører til denne gruppe. Pæonerne i denne gruppe er kendt for at have langstilkede og store velduftende blomster. De kræver indimellem støtte. De pynter i enhver have og ses ofte anvendt ved bylluper og barnedåb, fordi de er særligt gode til afklip.  Blomstringstiden er typisk juni. Silkepæoner købt pottede, plantes i præcis den jordhøjde som de står i potten. Barrodede silkepæoner plantes således at der er max 5cm jord over toppen af kronen. Planter man i oktober vil dette typisk svare til 2-3 cm over øverste skudknop. Silkepæoner foretrækker ph-neutral/svagt sur jord, ph 6-7. Gødes 1-2 gange årligt med kompost, så det dækker i en bane rundt om pæonen, ikke inde ved kronen. Alternativt med PK-gødning. Ved brug af NPK-gødning skal N-tallet være lavt. Fx 5-10-10. 

Itohhybrid: En blanding mellem en staudepæon og en træpæon. Af udseende ligner de meget træpæonen med mange, store, flotte blomster i mange farver på stærke stilke og med flot løv der holder indtil langt hen i efteråret. Som staudepæonen visner de stort set ned om vinteren, men overvintrer ofte med vedede brune stilke, hvor der indimellem er dannet nye skudknopper. De har ofte mange blomster(50!) og sideknopper og derfor er blomstringen forlænget, to til fire uger, når planten er vokset godt til. I efteråret får de smuk efterårsdragt i farver fra grøn til flammet rød.  Itoh-hybrider er sygdomsresistente, stærke planter og derfor meget velegnede til danske forhold. De blomstrer i juni.  Af fine eksempler kan nævnes Hillary og Garden Treasure. Buskpæoner foretrækker ph-neutral/svagt sur jord, ph 6-7. De klarer dog også mere sur jord, ph 5,5-6. Buskpæoner plantes som de står i potten ved køb. Ved barrodsplantning i efteråret plantes de så vidt muligt på samme måde som en silkepæon. 

Pæonhybrid: En blanding mellem fx to pæon-arter, f. eks mellem en lactiflora og en peregrina. Hybriderne blomstrer typisk fra midt maj. Hybriderne findes i mange specielle farver og nuancer. F. eks. coral-familien findes i forskellige nuancer af fersken, gul, koral, creme og rosa. Hybriderne dækker over en udvidet farvepalette som f. eks. mange nuancer af rød, lila, lyserød, gul og hvid. Mange hybrider har stærke stilke og holder sig selv, de er gode til havebrug og snit og mange af dem er desuden insektvenlige idet de blomstrer tidligt (maj!) og har åbent til pollen og nektar. Kendte hybrider er fx Coral Sunset og Little Red Gem. Plante- og gødningsvejledning som for silkepæoner. 

Træpæon : træpæoner er skulpturelt forgrenede planter med træet vækst, hvorpå der vokser blomster, ofte meget store blomster. Som de eneste af pæon-grupperne overvintrer de som et lille løvfældende træ eller busk. Om foråret sætter de nye blomsterknopper som ofte blomstrer inden de sætter nye blade og ny tilvækst. Træpæoner har typisk en årlig tilvækst på ca 10cm, dvs de er meget langsomtvoksende. Træpæoner er ofte podet på en ammerod, som kan være en lactiflora. Hvis der er tale om en podet træpæon, så er det vigtigt, at man ved plantning sørger for at plante så podestedet er dækket med 10-15cm jord. I løbet af nogle år har træpæonen selv udviklet egen rod og ammeroden forsvinder. Ved senere omplantning er det ikke længere nødvendigt at plante træpæonen dybt, men den kan plantes i naturlig jordhøjde. Træpæoner har glæde af ph-neutral jord at gro i, dvs ph 6,5-7,5. Her trives de bedst og er bedst beskyttet mod svampesygdomme. Gødningsvejledning som for silkepæoner. 

Herunder. Diverse pæonfotos.

Buskpæoner – (itoh-pæoner)

Træpæoner

Vildarter

Pæon-hybrider

Buskpæoner – (Itoh-pæoner)